Zomerpromo 2023: Met de velo door de Baai van de Somme

De Baai van de Somme heeft zijn bijnamen niet gestolen. Het Noord-Franse kustgebied wordt ook wel eens Het Zwin van Frankrijk en de Camargue van het Noorden genoemd. Je bent van harte uitgenodigd om met ons deze schittterende delta op de fiets te ontdekken. .

De bekendste stadjes zijn Le Crotoy in het noorden en Saint-Valéry-sur-Somme in het zuiden. In Le Crotoy woonde de Franse schrijver Jules Verne, bekend van 20.000 mijlen onder zee. Minstens zo interessant zijn de vele betaalbare restaurants die zich specialiseren in dagverse vis en zeevruchten. 

Tegenover Le Crotoy, aan de overzijde van de riviermonding, ligt het pittoreske Saint-Valéry-sur-Somme, volgens sommigen de parel aan de Baai van de Somme. Willem De Veroveraar verzamelde hier de vloot waarmee hij in 1066 naar Engeland voer om de Britten te verslaan tijdens de slag bij Hastings. Vandaag vallen je bij het binnenrijden van de jachthaven onmiddellijk de typische gekleurde huisjes op. 

Nog in het middeleeuwse stadsgedeelte bieden de heropgebouwde abdij en kasteel prachtige uitzichten over de baai. Een mooi contrast met de smalle straatjes van Saint-Valéry wordt gevormd door de recent aangelegde promenade langs de baai.

Uiteraard doorkruisen we beide stadjes met de fiets, maar minstens even mooi is de natuur daartussen. De Baai van de Somme staat namelijk bekend als een van de mooiste Franse regio’s. Bij eb ontstaat een enorme slibvlakte en die lokt een grote verscheidenheid aan dieren: allerlei vogels maar ook huist er een kolonie zeehonden. Het Parc Ornitologique du Marquenterre in Saint-Quentin-en-Tourmont is 260 ha groot. Door het spel van de getijden, het jachtverbod en de locatie tref je er heel wat bijzondere en zeldzame vogelsoorten.

Uitvalsbasis is een kleine en zeer hartelijke B&B in het charmante stadje Rue, dat op een 10-tal km van Le Crotoy in het binnenland ligt. Uitbaatster Stéphanie is een kunstenares die de regio in haar hart draagt. Dat toont ze in haar schilderijen. Voor onze gasten is ze de perfecte gastvrouw, die je hartelijk verwelkomt en ’s morgens een uitgebreid ontbijt voorschotelt.

Meer lezen
Goed om te weten

Het verloop
+ Dit is een individuele fietsvakantie die je boekt op basis van beschikbaarheid in de B&B. Reserveer tijdig zodat er een kamer beschikbaar is op het moment dat jij wil gaan.
+ Je gaat met eigen vervoer naar Rue en neemt je fiets(en) mee. Of je huurt ter plaatse een e-bike aan € 35/dag en € 30/dag vanaf 2 dagen (beperkt aantal fietsen beschikbaar). De fietsen worden verhuurd door de lokale toeristische dienst.
+ Je parkeert je auto gratis in de straat van de B&B.

Fietsen
+ Dat gaat vanaf nu lekker makkelijk, want sinds het voorjaar van 2023 is de streek uitgerust met een fietsknooppuntennetwerk. We selecteerden voor jou de mooiste trajecten en bundelden die in 4 prachtige fietsroutes.
+ Je fietst de routes aan de hand van de routebeschrijvingen die je van ons ontvangt bij je aankomst in Rue. De GPS-bestanden kan je op voorhand al opvragen zodat je die thuis al op je GPS-toestel of smartphone kunt zetten.
+ Afstanden: 30 km, 70 km (in te korten) en 50 km. Boek je een extra overnachting, dan hebben we nog een vierde fietsroute van een 45-tal km voor je. 
+ Langs de kust fiets je vlak. In het binnenland is het landschap glooiend. Met een e-bike geen probleem. 

Je uitvalsbasis
+ Je verblijft in het gezellige stadje Rue. Blikvanger is het belfort, dat op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat. Liefhebbers van religieuze kunst moeten zeker de kapel van de Heilige Geest, die begin 16de eeuw werd gebouwd, bezoeken. Specialisten beschouwen deze als het meest representatieve bouwwerk van de gotiek in Picardië. 
+ Het stadje heeft wat met luchtvaart. De broers René en Gaston Caudron waren luchtvaartpioniers. Ze bouwden begin 20steeeuw hun eerste vliegtuig en richtten nadien een grote vliegtuigfabriek op. Hun G3 was een van de legendarische vliegtuig van de Franse luchtmacht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van Les Frères Caudron wordt verteld in het gelijknamige museum.
+ Het centrum is levendig met enkele winkels en horeca, en typisch Frans.

Je overnachtingsplaats
+ Je overnacht in een chambre d’hôtes met 3 kamers. Je gastvrouw Stéphanie is een kunstenares die haar inspiratie vindt in de Baai van de Somme. Tegelijk is ze de hartelijkheid zelve wanneer het aankomt op het verwelkomen en verwennen van haar gasten.
+ Comfortabele kamers op de eerste verdieping in een retrostijl met eigen sanitair, bad- en bedlinnen, doucheproducten, wifi,… Geen airco en geen lift.
+ Het uitgebreude ontbijt wordt op de benedenverdieping geserveerd. 
+ Op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond dineer je in een prima restaurant in het centrum op 500m van de B&B. Op andere avonden wordt een heerlijke charcuterie- en kaasschotel geserveerd in je chambre d’hôtes, uiteraard met een dessert.
+ Je fietsen kunnen ’s nachts in een afgesloten ruimte. Opladen van de batterijen gebeurt bij voorkeur op de kamer. 
+ Op het geljkvloers beschik je over een koelkast en microgolfoven.
+ Afstand Antwerpen – Rue: 300 km. Tip: gezien de afstand en de mooie fietsroutes bevelen we van harte de extra overnachting aan.

Beschikbaarheid
+ De chambre d’hôtes beschikt over 3 kamers. Wanneer onderaan deze pagina een aankomstdag in het groen staat, betekent het dat er nog minstens 1 kamer beschikbaar is. Wil je meer kamers reserveren, informeer dan eerst of dat kan. Stuur een mail naar info@happyweekends.be met de gewenste periode en het aantal kamers dat je nodig hebt.

Je betalingen
+ Meteen na je boeking ontvang je via mail een voorschotfactuur voor € 100 p.p. + eventuele verzekeringen
+ 30 dagen voor vertrek volgt de saldofactuur
+ Nadat we deze betaling hebben ontvangen, krijg je een mail met de verdere informatie zoals het adres waar je logeert en waar je in Rue het mapje met de fietsroutes ophaalt.
+ Reserveer je minder dan 30 dagen op voorhand, dan ontvang je een factuur voor het volledige bedrag.

Annulatievoorwaarden
Bij een annulatie door de reiziger gelden volgende annulatievoorwaarden:
+ je annuleert meer dan 30 dagen voor vertrek: gratis annulatie mits een administratieve kost van € 25
+ je annuleert tussen 29 en 20 dagen voor vertrek: je ontvangt een terugbetaling van 50 % van je saldofactuur
+ je annuleert minder dan 20 dagen voor vertrek: helaas kunnen we je geen terugbetaling meer doen.
TIP: neem een annulatieverzekering

Dag 1

Je komt late voormiddag/vroege namiddag aan in Rue en ontvangt op de locatie die wij je meedelen een Happy Weekends-map met de fietsroutes, samen met een fietsknooppuntenkaart van de regio.

Vervolgens maak je je eerste fietstocht (30-tal km). Die brengt je naar het charmante stadje Le Crotoy aan de noordkant van de Baai van de Somme. Hier zijn terrasjes en restaurants.

Vanaf 17 uur check je in bij de chambre d’hôtes/B&B

’s Avonds 3-gangenmenu in een restaurant op 500m van je B&B

Dag 2

’s Morgens ontbijt

Vertrek van de 2de fietsroute (65 km of in te korten). Die brengt je een heel stuk langs de Baai tot in Saint-Valéry aan de zuidkant. Nog verder ligt Le Hourdel, waar een vuurtoren de kop van de riviermonding markeert. In deze buurt huist ook de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk. Vervolgens fiets je 10 km het binnenland in over het jaagpad langs het Somme-kanaal. Het laatste stuk terug naar Rue loopt over rustige wegen en door kleine dorpen.

’s Avonds 3-gangenmenu in een restaurant op 500m van je B&B

Dag 3

’s Morgens ontbijt

Vertrek van de 3de fietsroute (50 km). Hoe prachtig het in deze regio fietsen is ontdek je verder tijdens deze fietsroute naar de badplaats Fort Mahon Plage aan de Atlantische Oceaan. Aansluitend volgt een pad door de duinen dat je naar het vogelreservaat Parc du Marquenterre. Door zijn bijzonder ligging trekt het natuurreservaat tientallen vogelsoorten. 

Late namiddag: terugkeer in Rue en einde programma. Tenzij je een extra overnachting boekt. In dat geval krijg je ’s avonds nog een diner in het lokale restaurant

Dag 4 (optioneel)

’s Morgens ontbijt

Vertrek van de 4de fietsroute (45 km). Deze keer fiets je het binnenland in naar en door het prachtige bosdomein van Crécy-en-Ponthieu. In het tweede deel passeer je langs het kasteel Regnière-Ecluse.

Terugkeer in de namiddag + einde programma

Dit happy weekend is inclusief
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijtbuffet
 • 2x 3-gangenmenu in een restaurant in de buurt (op maandag-, dinsdag- en woensdagavond kaas & charcutterieschotel met dessert in de B&B)
 • Een map met 3 fietsroutes (4 fietsroutes bij een extra nacht)
 • Verblijfstaksen

Prijzen
€ 209 p.p. op een 2p-kamer
€ 249 single

Aansluitende nacht in halfpension
€ 89 p.p. op een 2p-kamer
€ 115 single

Niet inbegrepen
 • Dranken
 • Lunches (je vindt suggesties op de routebeschrijvingen)
 • Verzekeringen annulatie en reisbijstand
Boek nu dit weekend
Daarom moet je mee met dit weekend
  • Nu handig fietsen in de streek via fietsknooppunten
  • Heerlijke B&B gerund door een sympathieke uitbaatster
  • De Baai van de Somme is een prachtig fietsgebied
  • Proef de pure Franse sfeer in het stadje Rue

Fotoboek

Regio's

Baai van de Somme

Baai van de Somme

Ben je helemaal klaar voor een mooie fietsvakantie aan de Baai van de Somme (FR)? Begin dan je reservatie door op de gewenste vertrekdag te klikken.

* Vervolgens word je gevraagd om je gegevens in te vullen, zowel voor jou als je eventuele medereiziger(s) (naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, mailadres).
* Wil je een verzekering, dan vink je dat vakje aan. De annulatieverzekering is enkel te nemen tot 30 dagen voor vertrek.
* Aansluitend selecteer je het aantal 2- en 1-persoonskamers die je nodig hebt. Heb je meer dan 1 kamer nodig, informeer dan vooraleer je boekt via info@happyweekends.be of er voldoende beschikbaarheid is. Je chambre d'hôtes heeft slechts 3 kamers.
* Graag een nacht langer? Selecteer dan de extra overnachting
* Tot slot klik je op Reserveer nu en dan komt je reservatie bij ons binnen
* Automatisch ontvang je dan een mail met de voorschotfactuur van € 100 p.p. en eventuele verzekeringen, samen met de betaalmogelijkheden: online betaling (Bancontact, Visa, Mastercard, iDeal) of bankoverschrijving met gestructureerde mededeling
* 30 dagen voor vertrek ontvang je de saldofactuur
* Zodra je saldobetaling binnen is, ontvang je een mail met nog wat extra informatie zoals het adres van het hotel waar je wordt verwacht.

Prijzen
€ 209 p.p. op een 2p-kamer
€ 249 single

Aansluitende nacht in halfpension
€ 89 p.p. op een 2p-kamer
€ 115 single

Verzekering annulatie: € 15 p.p.
Verzekering reisbijstand: € 18 p.p.
-> verzekeringen zijn optioneel en enkel af te sluiten bij reservatie

We doneren 1% van onze inkomsten aan ontwikkelingsorganisatie Cunina.

De dagen in het groen hieronder zijn de dagen dat je kunt afreizen, ook al staat de volgende dag in het rood. Er is dan minstens 1 kamer beschikbaar. Heb je meer dan 1 kamer nodig, stuur dan eerst een mail naar info@happyweekends.be om te informeren of er beschikbaarheid is. 

Beschikbaarheid & reservatie

Kies onderstaand de gewenste vertrekdatum:


Legende:
Beschikbaar:
Niet beschikbaar:

December 2023

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Reviews

Mia Hillen (16/08/2023)

Onze fietsdriedaagse in Rue was top. De baai van de Somme is een hele mooie omgeving om te fietsen met aangepaste fietspaden die heel mooi en veilig zijn. De B&B en de gastvrouw Stephanie waren buitengewoon. Ons frans is zeker niet best maar bij haar was dat geen probleem. Zij zorgde er wel voor dat alles heel duidelijk was en haar kaasschotels zijn super lekker en verzorgd. Ook de informatie en het knooppuntenplan was dik in orde. Ik kan deze fietsdriedaagse iedereen aanraden.

Georges Miny (30/07/2023)

Super vriendelijke b&b in het mooie plaatsje Rue. En mooie fietsroutes in een mooie streek. Nog veel te ontdekken Dus zeker voor herhaling vatbaar. Restaurant was voor ons niet echt nodig maar was prima. Vijf sterren zijn zeker verdiend, dank u voor het fijne arrangement.

Janssens (06/07/2023)

Wij zijn naar Rue geweest. Alles was in orde. We waren op positieve wijze verrast van de streek.Wij hadden wel gps gebruikt. Knp ontbraken regelmatig. Groeten
Janssens Sandra