Fietsen van hotel naar hotel: De taalgrensroute

Een beetje Nederlands et un peu français. Het komt je van pas wanneer je deze fietsdriedaagse van hotel naar hotel reserveert, want je gaat een aantal keren de Belgische taalgrens over. Vertrekken doe je in het Pajottenland en je tweede hotel ligt in Enghien (Edingen). Tussenin maak je kennis met interessante fietsregio’s zoals de Vlaamse Ardennen, de voormalige staalindustrie langs het kanaal Brussel-Charleroi, het Hellend Vlak van Ronquières en de Dender tussen Ath en Lessines.

Je denkt er het jouwe van. Maar in een tweetalig land wonen, heeft het voordeel dat het een beetje als vakantie aanvoelt wanneer je naar het andere landsdeel trekt. Dat gevoel zal je een aantal keren ervaren tijdens dit arrangement. 

Hoe je dat merkt? De bordjes van de fietsknooppunten kleuren anders, de bijschriften van de verkeersborden (ijzel/verglas) veranderen en de bushokjes zien er verschillend uit. Wat blijft is een prachtige, glooiende en wellichte ook wat onbekende regio om door te fietsen.

Overnachten doe je op twee bijzondere locaties. De eerste nacht verblijf je in een mooie B&B met hartelijke eigenaars in Herne. Ze koken ’s avonds ook voor je. In Enghien reserveren we voor jou een kamer in een mooi 4-sterrenhotel aan de rand van het Park van Edingen. Bij het hotel hoort een Libanees restaurant en daar krijg je ’s avonds een soort van tapasdiner voorgeschoteld. Verrassend en superlekker!

Je bagage hoef je niet mee te zeulen, want wij zorgen ervoor dat die van Herne naar Enghien en weer terug wordt gebracht.

Meer lezen
Goed om te weten
 • Covid-19: voor dit fietsarrangement gelden de coronamaatregelen die op dat moment in België van kracht zijn.
 • Dit is een individuele fietsvakantie die je fietst op basis van routebeschrijvingen die je van ons ontvangt. Ze liggen voor je klaar bij aankomst in de B&B in Herne, netjes in een Happy Weekends-mapje. Graag de GPS-routes? Die sturen we je door op eenvoudig verzoek.
 • Nog in je mapje vind je bagagelabels om aan je koffer te hangen. Ten laatste om 15 uur is je bagage in Enghien of weer terug in Herne.
 • Te reserveren tussen 1 april en 30 oktober 2022, op basis van beschikbaarheid in de hotels. 
 • Het arrangement omvat 3 fietsdagen en 2 overnachtingen in zeer kwalitatieve logementen: een mooie B&B en een 4-sterrenhotel.
 • Je start vanuit Herne. Hier kan je auto gratis op de parking blijven staan tot je weer terug bent. Kom je de eerste dag toe in de loop van de voormiddag, dan zal je kamer nog niet klaar zijn. Je kunt al wel even naar het toilet.
 • Fietshuur (e-bike) mogelijk aan € 30/dag. Vraag ernaar bij je reservatie.
 • Het hotel in Enghien ligt in het centrum van het stadje, makkelijk om ’s avonds nog wat op verkenning te gaan. Het restaurant is niet open op dinsdag- en zondagavond, vandaar kun je niet vertrekken op maandag en zaterdag.
 • Je volgt de fietsroutes via de fietsknooppunten. Je kunt ze makkelijk inkorten.
 • De voertaal in het hotel in Enghien is Frans maar ze spreken er ook een aardig mondje Nederlands.
 • Na je reservatie en betaling van je laatste (saldo)factuur ontvang je een mail met de verdere informatie, waaronder de adresgegevens van de startlocatie.
 • Liever wandelen? Kies dan voor Wandelen van hotel naar hotel: De taalgrensroute.

Dag 1

Je komt best in de loop van de voormiddag toe in de B&B in Herne zodat er voldoende tijd is voor je eerste fietstocht. Die voert je door het mooie Pajottenland en legt de verbinding met de streek rond Geraardsbergen. Afstand: 53 km (of in te korten).
Na je terugkeer van de fietstocht kan je over je kamer beschikken
’s Avonds: welkomstdrank + 3-gangenmenu in de B&B

Dag 2

’s Morgens ontbijt + uitchecken. Je bagage wordt naar Enghien gebracht
Aansluitend start van je fietsdag die voor een groot stuk in Wallonië verloopt. Eerst fiets je naar Halle, bekend van zijn kathedraal en politieserie Wise. Vervolgens rij je een heel stuk langs het mooie kanaal Charleroi-Brussel, helemaal tot aan het Hellend Vlak van Ronquières. Via Braine-le-Comte fiets je naar Enghien/Edingen, waar je in de loop van de namiddag toekomt in het hotel****. Afstand: 69 km (of in te korten)
’s Avonds Libanees diner in het hotelrestaurant
Voor of na het eten kan je nog een mooie wandeling maken door het prachtige Park van Edingen, dat grenst aan je hotel.

Dag 3

’s Morgens ontbijtbuffet + uitchecken. Je bagage wordt weer naar Herne gebracht.
Zelf fiets je nog door een mooi stuk Wallonië, in eerste instantie tot in Ath. Nadien volg je de hele tijd de Dendre/Dender tot in Lessines om van daaruit opnieuw naar Herne te fietsen. Afstand: 60 km (of in te korten)
In de loop van de namiddag aankomst in Herne + einde programma. Of je reserveert nog een extra overnachting. 

Dit happy weekend is inclusief
 • 2x overnachting
 • 2x ontbijtbuffet
 • 2x diner (3-gangendiner en tapasformule in Enghien)
 • Welkomstdrank in Herne
 • 3 uitgestippelde fietsroutes
 • Bagagetransport naar het volgende hotel
 • Toeristenbelasting
 • Parking bij het vertrekpunt

Prijzen: € 235 p.p. op basis van een 2-persoonskamer. € 297 voor het singlegebruik van een 2-persoonskamer
Aansluitende overnachting in Herne: € 97 p.p. op een 2p-kamer, € 125 single

Niet inbegrepen
 • Lunches
 • Dranken bij het eten
 • Verzekering annulering en reisbijstand
Boek nu dit weekend
Daarom moet je mee met dit weekend
  • Je fietst door verrassende en wat minder bekende regio’s
  • Je bagage wordt vervoerd en dat is lekker makkelijk
  • Uitstekende overnachtingsplekken

Fotoboek

Regio's

Taalgrensroute fietsen

Taalgrensroute fietsen

Ben je helemaal klaar voor het fietsavontuur De taalgrensroute? Begin dan je reservatie door op de gewenste vertrekdag te klikken.

* Vervolgens word je gevraagd om je gegevens in te vullen, zowel voor jou als je eventuele medereiziger(s) (naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, mailadres).
* Wil je een verzekering, dan vink je dat vakje aan. De annulatieverzekering is enkel te nemen tot 30 dagen voor vertrek. Verzekeringen afsluiten kan enkel bij reservatie.
* Aansluitend selecteer je het aantal 2- en 1-persoonskamers die je nodig hebt
* Dieetwensen, voedselallergieën, vegetarisch of andere zaken die je ons wilt laten weten? Vermeld die in het vak Opmerkingen.
* Tot slot klik je op Reserveer nu en dan komt je reservatie bij ons binnen
* Automatisch ontvang je dan een mail met de factuur en de betaalmogelijkheden: online betaling (Bancontact, Visa, Mastercard) of bankoverschrijving met gestructureerde mededeling. Reserveer je meer dan 30 dagen op voorhand, dan ontvang je eerst een voorschotfactuur van € 100 p.p. en 30 dagen voor vertrek een factuur met het saldo.
* Nadat je volledige betaling binnen is, ontvang je een mail met nog wat extra informatie zoals het adres van de B&B waar je vertrekt.

€ 235 p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 297 p.p. voor het singlegebruik van een 2-persoonskamer

Aansluitende overnachting in Herne op basis van halfpension: € 97 p.p. (2p-kamer), € 125 (single)

We doneren 1% van onze inkomsten aan ontwikkelingsorganisatie Cunina.

De dagen in het groen hieronder zijn de dagen dat je kunt vertrekken, ook al staat de volgende dag in het rood. Staat bijvoorbeeld zaterdag in het rood en vrijdag in het groen, dan kan je vrijdag vertrekken voor de 3 dagen/2 nachten.

Beschikbaarheid & reservatie

Kies onderstaand de gewenste vertrekdatum:


Legende:
Beschikbaar:
Niet beschikbaar:

Juni 2023

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Reviews

Margareta Janssens (21/08/2022)

Prima trip. Zeer mooie routes, verschillende landschappen. Wij hadden er een overnachting bijgenomen, de laatste dag zelf een route uitgestippeld en er een mooi museumbezoek aangekoppeld (Notre Dame a la rose, hopital in Lessen). De B&B in Herne (Wisteria) is een topper, mooie locatie, zeer lekker eten, toffe gastheer en -vrouw. Alles verlopen zoals gepland. Het mooie weer ook meegenomen natuurlijk.

Marina Engelen (10/07/2022)

B&B in Herne was top.Vriendelijk proper, gezellig terras, lekker eten. Hotel ook oke. Libanees eten lekker (niet voor iedereen). Mooie fietsroutes, de wegen wel niet goed. Vakantie met Happy Weekends voor herhaling vatbaar.

Diane Baelus (09/05/2022)

De eerste b&b was heel goed, vriendelijke mensen, gezellig binnen en buiten. Propere kamers. Heel huiselijk. Het ontbijt heel lekker en het avondeten ook heel lekker. Mooie omgeving, mooi om te fietsen wel elektrisch of je moet al goed getraind zijn, soms heuvelachtig.
De tweede dag naar de andere gereden daar was wel een goeie klim om te fietsen, daarom goed getraind zijn om niet elektrisch te rijden. Maar weer een mooie weg. Alleen er staat geschreven rond de 68 km. Maar het was 82 km. Maar mooie wegen langs bossen velden en water: supergoed.
Het Libanese eten was goed, maar je moet er voor zijn: smaken verschillen natuurlijk.Maar ook een goed hotel gezellig en vriendelijk en de valiezen waren ook op tijd.
Een leuke aanrader, voor herhaling vatbaar.