Wadden zijn mooiste natuurgebied van Nederland

20 november 2016

In Nederland hebben ze voor het eerst de verkiezing van het mooiste natuurgebied van het land georganiseerd. Dat er bij onze noorderburen prachtige natuur te ontdekken valt, heb ik al herhaaldelijk mogen ervaren. Het was dan ook met veel belangstelling dat ik uitkeek naar de uitslag.


De verkiezing verliep eerst volgens een nominatie en vervolgens kon het grote publiek zijn stem uitbrengen. Bijna 88.000 mensen stemden op een van de genomineerde natuurgebieden. Doel van de wedstrijd was om het grote publiek meer te betrekken bij wat de natuur te bieden heeft en tegelijk de natuurgebieden de kans te geven om zich te ontwikkelen tot nationale iconen.

De winnende gebieden ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om te investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers. Verder worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot.

De winnaars zijn Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe en De Hollandse Duinen. Naast de drie gebieden die het publiek verkoos, maakte de vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhoven gebruik van de mogelijkheid om een vierde gebied als winnaar aan te wijzen: Biesbosch-Haringvliet.

Zo ziet de volledige uitslag eruit:

Het Nederlandse Waddengebied

 15.135

De Veluwe

 10.053

Nationaal Park Hollandse Duinen 

 8.583

Nationaal Park Oosterschelde

 8.029

NL Delta Biesbosch - Haringvliet

 7.489

Grenspark Limburg

 6.736

Weerribben - Wieden

 6.485

Van Gogh Nationaal Park

 5.905

Nationaal Park Drentsche Aa

 5.453

Nationaal Park Nieuw Land 

 4.081

Nationaal Park Heuvelrug

 4.075

De Friese WIJlanden

 3.213

Saba en omringende zee

 2.666

Deel dit bericht