Het werd een spannende nacht voor Agnes en Luc

04 april 2022

Zaterdagmiddag belde ik met Agnes en Luc voor de laatste afspraken voor onze vuurpottenwandeling van komende vrijdag 8 april 2022.

Het koppel runt in een gehucht van Sint-Truiden een fruitbedrijf. Het merendeel van hun appels, peren, kersen en kleinfruit verwerken ze zelf en verkopen ze als sappen, confituren, siropen en andere streekproducten.Dat de bloesems door het mooie weer in maart dit jaar extra vroeg zijn, hadden we al gelezen.

"De kersen en de peren staan inderdaad al in de bloem", bevestigde Agnes ons gisteren. "De appels moeten nog komen."

Omdat er voor afgelopen nacht vorst tot -4 graden werd voorspeld, zat de schrik erin dat de bloesems zouden bevriezen.

Hoewel. "We hebben ooit -7 graden gehad en ook toen viel de schade mee", relativeerde het koppel.

Een middel dat de fruitboeren in Haspengouw nog altijd inzetten om de vorst in de boomgaard te bestrijden, zijn vuurpotten.

Door 's nachts vuurpotten onder de bomen te laten branden, stijgt de temperatuur licht en dat kan voldoende zijn om een verloren oogst te voorkomen.

Als ode aan dit oude gebruik organiseren we komende vrijdagavond 8 april een vuurpottenwandeling bij Agnes en Luc.

Ze steken dan vuurpotten aan en die markeren de wandeling van zo'n 4 km door de boomgaarden.

Onderweg staan kraampjes met versnaperingen die zijn inbegrepen: een hotdog met Haspengouwse mosterd, een pannenkoek met Loonse stroop, een verse soep, een jenever of appelsap.

Bij een grot vertelt een vertelster lokale verhalen. En Kirri Valvekens (zanger Diamonds on the Rocks) treedt op, samen met zijn gitaar. 

In een fruitloods, die wordt omgebouwd tot een tijdelijk café, kan je na afloop nog blijven hangen.

We werken met tijdsloten van een half uur en per groepje gaat een begeleider mee. Je kunt vertrekken om 18.30 uur, 19 uur en 19.30 uur.

Deelnemen aan de wandeling met versnaperingen, muziek en verhalen kost € 20 p.p. Kinderen betalen € 13 p.p.

Reserveren is verplicht en doe je via onze website of je belt 014 75 71 16. Woensdag 6 april 2022 om 11 uur sluiten we de reservaties af. Wie heeft gereserveerd, krijgt donderdag een mail met de verdere info.

Paul Huysmans

Deel dit bericht