Het Koekoeksnest: het gekste café van Nederland

01 augustus 2016

Voor een toeristische reportage toerde ik met de fiets rond in Zeeuws-Vlaanderen, meer bepaald in de kustregio. Ik was er op zoek naar leuke dingen om over te schrijven en vroeg links en rechts wat na. De beste manier trouwens om interessante plekjes te ontdekken.

De uitbater van een strandbar in Cadzand bezwoer me om zeker langs te gaan bij Het Koekoeksnest in Nieuwvliet. Een etablissement dat zichzelf ‘museumcafé’ noemt. Dat had ik beslist nog nooit gezien. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, ik sprong op de fiets en zette koers naar de koekoek.

Nou jongens, wat was dat. Het knotsgekke café wordt uitgebaat door Ronald Spiessens, een voormalige decorbouwer in het theater en taferelenschilder. Meer nog dan museumcafé is de term ‘rariteitenkabinet’ hier van toepassing.

Met 2 euro zet je een automatisch orkest in werking dat zijn gelijke niet kent. Er beginnen verspreid harmonica’s te spelen, trommels, een banjo, viool, contrabas, enz. Aan het plafond hangt een blokfluitorgel. “Ik probeer elk jaar iets nieuws te brengen”, lachte Ronald, die daarmee de komst van een brandend kerkorgel aankondigde. Er hangt een volledige kruisweg, koekoeksklokken en overal kijken heiligenbeelden toe. Oh ja, je kan er ook van alles drinken en eten. Dat was er een bus (gepensioneerde?) nonnen aan het doen toen ik er op bezoek was.

Ik zou er nog eens naartoe moeten. Kijken of er wat is gekomen van dat brandende kerkorgel. En welke gekke ideeën Ronald nog allemaal heeft uitgevoerd.

Meer van dergelijke bijzondere plaatsen ontdek je tijdens een weekend dat Happy Weekends voor je samenstelt. Helemaal op maat van jou en je gezelschap (vanaf 4 personen). Bel +32 (0)14 75 71 16 of mail naar info@happyweekends.be

Deel dit bericht