Bristol, de fiets van de wereldkampioen

22 november 2017

Bij de uitwerking van een toeristisch fietsarrangement in Mol botste ik enkele jaren geleden op de naam Bristol, een vroegere fietsenfabriek in het centrum van de gemeente. Behalve dat Rik Van Steenbergen uit het naburige Arendonk in 1949 wereldkampioen wielrennen werd op een Bristol-fiets, was daar amper iets over terug te vinden. Het verhaal intrigeerde me, ook al omdat de stichters van het bedrijf de naam Huysmans droegen. Geen familie trouwens.

Eind jaren zestig ging de fabriek dicht. Einde verhaal. Of toch niet, want het komt opnieuw tot leven. Een oproep in de pers naar wie nog een fiets, herinneringen of verhalen over Bristol had, leverde gigantisch veel reacties op uit heel de Kempen. Het aanvankelijk plan om een boek te schrijven over de geschiedenis van Bristol, bleek te hoog gegrepen wegens te omvangrijk.

Maar toen kwamen Stijn Geys, Dienst Erfgoed van de gemeente Mol, en Rudy Nuyts, voormalig sportverslaggever bij Gazet Van Antwerpen, langs om eens te babbelen. Of zij dat boek konden schrijven. Met plezier.

Anderhalf jaar hebben ze eraan gewerkt. Ze interviewden oud-werknemers, doorplozen archieven, verzamelden honderden foto’s. Ook gingen ze op zoek naar renners die ooit voor Bristol hadden gereden en dat bleken er zeer veel. Bristol was een begrip in de Kempen tussen 1900 en eind jaren ’60. De fabriek produceerde kwaliteitsfietsen, ‘de Mercedes onder de fietsen’ werden ze genoemd.

Voorjaar 2018 vinden in Mol talloze activiteiten plaats die opnieuw het licht werpen op dit stuk historisch erfgoed. Er komen een grote tentoonstelling met de wereldkampioenenfiets van Van Steenbergen, een theatervoorstelling, retrokoers en met Happy Weekends gaan we toffe dagfietstochten organiseren. Ook het boek van Stijn en Rudy verschijnt dan. Op Velo Bristol zal het heten en 324 pagina’s tellen. Ik mocht het voorwoord schrijven. Tom Boonen ook. 30 euro zal het kosten.

Het is dit boek dat straks gratis op jouw salontafel kan liggen. Wat je daarvoor moet doen, is voor 15 december 2017 twee reizen van minstens twee nachten boeken uit ons programma 2018. Bovendien betaal je dan slechts een voorschot van 50 euro p.p. per weekend. Het saldo maak je over voor 15 maart 2018. We hebben dan 1 gratis boek per koppel of kamer. Je mag dat boek ophalen op de Bristol-tentoonstelling in Mol, die zal lopen van 31 maart t.e.m. 22 april 2018 in zaal De Zwaan op de markt.

Oh ja, wat die Bristol-dagfietstochten betreft, mag je volgende datums al noteren: zaterdag 31 maart en de zondagen 8, 15 en 22 april 2018. Meer info volgt.

Paul Huysmans

 

Deel dit bericht